top of page

Oviasentajan työpäivä

Oletko koskaan pohtinut miltä oviasentajan työpäivä näyttää? Anna kun kerromme sinulle!

Koska oviasentajan työpäivästä kertominen luonnistuu parhaiten oviasentajalta itseltään, tämän jutun yhteydessä haastattelimme Nikkareilla oviasentajana työskentelevää Tumea.

Haastattelu tapahtuu työmaalla, jossa Tume on parhaillaan liukuoviasennuksen parissa. Työ sujuu rutiinilla, sillä oviasentajan hommia mies on tehnyt yhteensä jo puolentoistavuoden ajan. ”Kyllä siinä ajassa ehtii jo saada työstä kiinni, vaikka ilman minkäänlaista rakennusalan kokemusta mäkin nää hommat aikoinaan alotin,” Tume kertoo.

Nikkareilla uusien asentajien perehdytys räätälöidään aina kunkin asentajan osaamisen ja kokemuksen mukaisesti. Alkuun uudet asentajat kiertävätkin kokeneempien miesten matkassa, ja näin apua on saatavilla aina tarpeen mukaan. ”Perehdytys antoi hyvän käsityksen oviasentajan työstä. Oikeastaan tää on kuitenkin semmonen homma että tekemällä oppii parhaiten,” Tume hymyilee.

Oviasentajan työ vaatii suunnitelmallisuutta

Tavallisesti oviasentajan työpäivä alkaa aamuseitsemältä, jolloin asentaja saapuu työmaalle. Nikkareilla oviasentajat työskentelevät vaihtuvissa kohteissa uudisrakennuksilla kuin myös saneerauskohteissakin. Ennen oviasentajan saapumista uudelle työmaalle Nikkareiden työnjohtaja käy mestan läpi yhdessä työmaamestarin kanssa. Näin pyritään yhteisesti varmistamaan työn sujuvuus, jotta ylimääräisiltä kustannuksilta vältyttäisiin.

Kun asentaja sitten saapuu työmaalle, käy hän alkuun perehdytyksessä. Perehdytystä seuraa mestan tarkastus, jonka aikana oviasentaja tutustuu itse uuteen mestaan ja suunnittelee omaa työtään. Oman työn suunnittelu onkin tärkeä työvaihe. ”Lasken itselleni päiväkohtaisen tavoitteen oikeastaan joka päivä. Tavoitetta vasten suunnittelen päivän työt, ja kun tavoite on maalissa voin hyvällä omatunnolla lähteä kotiin.”

Oviasennuksia ja yhteistyötä mestareiden kanssa

Ei liene yllätys, että oviasentajan työpäivään sisältyy erilaisten ovityyppien asennustöitä. Tavallisesti päivä koostuu liukuovien, väliovien, ja porrashuoneenovien asennustöistä kynnyksineen. Lisäksi tehdään luokiteltujen ovien eristys- ja saumaustöitä, jotta varmistutaan siitä, että ovivalmistajan ovelle asettamat vaatimukset täyttyvät. ”Käytännössä oviasentaja tekee siis kaikkia mahdollisia oven asentamiseen liittyviä töitä. Vaihtelevuus on hyvä juttu, koska usein silloin päivät kuluvat nopeasti ja työ tuntuu mielekkäältä. Haasteita tulee aina silloin tällöin, mutta yleensä on kuitenkin hyvä päivä,” Tume nauraa.

Vaikka oviasentaja työskenteleekin pääsääntöisesti itsenäisesti, on yksilötason tekeminen pitkälti yhteistyötä työmaamestarin kanssa. Tumen kokemuksien mukaan yhteistyö asiakkaiden kanssa on sujuvaa, ja apua omaan tekemiseen saa aina tarvittaessa. ”Huomaa, että firmalla on hyvät suhteet asiakkaisiin, koska Nikkarit kyllä tunnistetaan. Sinä aikana kun oon työskennellyt täällä, on mestareista tullut jo hyviä tuttuja. Kohteisiin on aina kiva mennä ja myös läppä lentää työpäivän aikana,” Tume kertoo.

Työn tulos näkyy kohteessa ja palkkapussissa

”Oviasentajan työ on oikeastaan aika kivaa, tää on rentoa hommaa. Alkuun on tietenkin haastavaa, mutta jos itsellä on motivaatio kunnossa niin tän kyllä oppii ja äkkiä pystyy painaa hyviä määriä ovia kiinni, ” Tume kertoo. ”Meillä on myös tosi hyvä porukka täällä, ja esimerkiksi nyt kun mulla on työkaveri samassa kohteessa, niin päivät menee tosi nopeesti.”

Parasta oviasentajan työssä on liukuvat työajat.” Tume, oviasentaja

”Parasta oviasentajan työssä on liukuvat työajat. Nikkareilla on käytössä tuotantopalkkaus, eli käytännössä tuntipalkan päälle saa extraa oman työn tuloksesta riippuen. Tuotantotyöskentely sopii mulle, koska kun päivän tavoite on saatu maaliin, voi lähteä kotiin vapaa-ajasta nauttimaan.” Oviasentajan työ on siis haastavaa mutta myös palkitsevaa. Oman työn jäljet näkyvät konkreettisesti niin kohteessa kuin myös palkkapussissa. ”Oon myös tän työn kautta oppinut kaikenlaista rakentamiseen liittyvää, eli voisi sanoa, että jonkinlaista raksa-alan yleispätevyyttä tästä saa. Osaisin nyt remppailla kotonakin ainakin jotakin,” oviasentaja naurahtaa.

Työmaalla näkee mitä oviasentajan työ parhaillaan on

Jos oviasentajan työ alkaa tosissaan kiinnostamaan, niin mitä asioita olisi hyvä huomioida? ”Ensimmäisenä tulee mieleen, että täytyy osata herätä aikaisin,” oviasentaja hymyilee. ”Ja toki pitää sopeutua tuotantopalkkioperusteiseen hommaan. Oviasentajan työ vaatii kyllä vähän itsekuria ja just sitä, että osaa suunnitella omaa tekemistään.” Lisäksi oviasentaja mainitsee myös ahkeruuden ja motivaation, sekä sen, ettei luovuta vastoinkäymistenkään edessä. ”Selvähän se, että niitä haasteita tulee, pitkäjänteisyyttä siis tarvitaan,” Tume summaa.

Päivän päätteeksi työpiste siivotaan ja työvälineet laitetaan kasaan. Samalla kuitataan mittapöytäkirjat sekä mahdolliset tuntilaput, ja lopuksi raportoidaan asennetut tuotteet. Sitten lähdetään kotiin. Ja jotta huomennakin päästään terveenä töihin, tarjoaa Nikkarit työntekijöilleen myös kattavat vapaa-ajan- sekä sairaskuluvakuutukset.

Haastattelun lopuksi Tume kannustaa kokeilemaan oviasentajan työtä. ”Se on tosi jees kun omalla tekemisellään voi vaikuttaa työaikoihin ja myös siihen palkkaan. Kyllä mä ainakin suosittelen edes kokeilemaan tätä työtä, työmaalla sen näkee mitä oviasentajan työ parhaimmillaan on!”


72 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarii


bottom of page